subota, juni 23, 2018

Bosniancafe Facebook

Bosanski Kuhar, Hrvatski Kuhar i Srpski Kuvar:


  

  TELECA GLAVUSA U KOSULJICI    

    ( BOSANSKA DOMACA KUHINJA )


PDF Download   Predhodni Recept    Stampaj ovaj recept    Sljedeci 

Recept

Ocjena Recepta:
 • Currently 3/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 
 
 • KUHINJA: BOSANSKA
 • VRSTA: DOMACA
 • TEZINA PRIPREME:
 • VRIJEME PRIPREME:
 • ENERGETSKA VRIJEDNOST:
 • USLUZUJE: Osobe.
 • AUTOR: Bosanski Kuhar

Sastojci


Nacin Pripreme

zivotinjsku glavu Bosanac naziva paca ili glavuSa, a nikada glava.

GlavuSu (pacu) treba pripremiti nekoliko sati ranije, tako da zakuska (akSamluk) pocne 1 do dva sata prije nego Sto glavuSa bude pecena neSto od obicnog bosanskog mezetluka, i to na demirliji (ovalu) nekoliko tanjirica, tacnica, a na svakoj po neko meze, kao: sira travnickog, na drugoj trapista, na trecoj sira iz mijeha, sudZuke (kobasice) na jednoj tacnici, prSuta, flahe (stelje), kiselih krastavaca, paprika, paradajza, raznog peciva (po pravilu koji peksimetic pituljica i sl.), kiselih salata (kisele repe, cikle, hrena) dakle ono Sto se ima pri ruci ili na trZiStu, od svega pomalo na svaku tacnicu, tako da se to konzumira uz pice dok glavuSa ne bude pecena.

Ranije nabaviti telecu glavuSu (od 2,5 do 5 kilograma, ne vecu, po mogucnosti mladu) te neka je mesar nasijece malo kod malog mozga, djelimicno odsijece nozdrve i eventualno nareZe malo vilice. Zatim jednu janjecu koSuljicu (maramicu), 10 dkg masti od pecenja (ili masnoce), neSto juhe (ako ima), masnog papira ili obicnu papirnu kesu da glavuSa moZe stati, soli, lista i korijena perSuna i celera, te po mogucnosti neSto dublja tepsija u kojoj ce se glavuSa peci.

GlavuSu staviti pod cesmu i pustiti da se ispire (okrecuci je povremeno na nozdrve i obratno na grkIjan) toliko dugo da se isperu svi eventualni zaostaci i krvuZdina. GlavuSa mora biti besprijekorno oprana, jer se od ovako spavljene glavuSe sve konzumira, osim kostiju, koZice jezika i zjenica.

Zatim se glavuSa ocijedi, natrlja solju izvana i iznutra, u nozdrve i

Zatim se po njoj poredaju grumencici masnoce (ili ulja ako nema masti od pecenja) postavi na janjecu koSuljicu, zamota i zaSije cackalicama. Potom se glavuSa zamota u papir ili ubaci u papirnu kesu te opet cackalicama zatvori. Pomasti se tepsija, postavi glavuSa i ubaci u zagrijanu pecnicu da se pece. U pocetku se pece na malo jacoj vatri (250), a cim pocne da cvrci, vatra smanji (200) i tako dugo pece na tihoj vatri. Ako je sasvim mlada, 2, 5 sata, ako je jaca, 3-4 sata. U toku pecenja treba je ceSce prelijevati masnocom koja se stvara u tepsiji ili malo juhom.

Poslije pecenja skida se papir (ne koSuljica) i glavuSa skupa sa tepsijom (ispod nje neki oval ili tacna) servira na trpezu, onako vruca. Ako je pecenje uspjelo, onda se bez ikakva napora veoma lagahno rastavlja. Kao prilog moZe se dodati krompir ili neSto drugo.

PoSto se u pravilu konzumira rukama, treba dodati mokre salvete za brisanje ruku. Naravno, za jezik i neke druge dijelove, kao i mozak, treba i noZ i viljuSka.

Isto tako se moZe pripremiti i janjeca paca.

Juric Ana iz Ljubiine kod Srednjeg glavuSu pripremi tako da je prokuha da dobije juhu, onda je ocijedi, puni celerom, omota u koSuljicu i pece. Juhom zalijeva glavuSu prilikom pecenja, a eventualno upotrijebi i za spremanje "paca" - jela.


Post Comment


E jesi poguzija ;)) ______________________________________________________ on 7.6.2013 at 14:29


   Ova stranica pregledana je 12968 put-a.
2000 - 2012 BosnianCafe.com Powered by Websquare.ca